Mii de locuri de muncă și salarii de până la 6000 lei net, plus tichete de masă și vouchere de vacanță: nici măcar nu ai nevoie de facultate
În timp ce o serie de companii mari dintr-o varietate surprinzătoare de domenii au anunțat concedieri masive, în România se fac angajări pe bandă rulantă. Nu mai puțin de 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru viitori bugetari, după ce Guvernul a deblocat posturile. Până și privații se întrec în anunțuri atractive.
Cei care își doresc să se angajeze în următoarea perioadă în România au o serie stufoasă de opțiuni, una mai avantajoasă decât alta. Agenția națională de ocupare a forței de muncă a agregat la finele anului trecut posturile pentru care se pot ”lupta” românii în căutare de job. În plus, nu toate necesită studii superioare. De exemplu, sunt libere aproape 2000 de posturi de curieri, iar companiile caută 1300 de agenți de pază. Din 34.000 de de locuri de muncă vacante declarate de angajatori, doar 1800 sunt pentru absolvenți de facultate și 5500 sunt dedicate celor cu studii liceale și postliceale.
Care sunt șanse să-ți găsești un loc de muncă bine plătit în România
Conform datelor agregate de Salario, comparatorul de salarii al eJobs, firmele din România caută cel mai mult în această perioadă să angajeze IT-iști, specialiști în marketing digital, experți axați pe vânzări, dar și oameni specializați în sectorul turistic, în transporturi și logistică. În prima lună din 2023, care nu s-a încheiat încă, pe platforma de recrutare au fost postate 13.000 de anunțuri de angajare pentru candidații din aceste sectoare de activitate.
„Potrivit celui mai recent studiu realizat la nivel global de The Network, entitate care are afiliate platforme de recrutare online din peste 130 de țări, între care Boston Consulting Group și eJobs România, acestea se numără printre cele mai căutate profiluri de angajatori. Regăsim aceleași categorii și la nivelul țării noastre”, a anunțat Drăghici. Cercetarea celor de la The Network a fost efectuată în perioada august – octombrie 2022 pe un eșantion de 90.000 de respondenți din 160 de țări, printre care s-a aflat și România, conform Libertatea.
a) IT-iștii – în medie 6.000 de lei net pe lună
b) specialiștii în marketing digital – în medie 3.500 de lei net pe lună
c) specialiștii în vânzări – în medie 3.100 de lei net pe lună
d) angajații din industria ospitalității – 3.200 de lei net pe lună
e) angajații din transporturi – 3.500 de lei net în medie pe lună
f) angajații din logistică – în medie 3.300 de lei net pe lună.
„Ritmul cu care apar poziții noi a crescut, iar acest lucru s-a datorat în principal evoluției tehnologice. Mai exact, automatizarea, folosirea inteligenței artificiale în tot mai multe domenii, nevoia de proceduri privind securitatea online au creat noi roluri cheie în companii, care necesită un profil flexibil al candidatului, care să dețină cunoștințe și experiență în domenii și sectoare diferite. Această direcție facilitează și reconversia profesională, deoarece angajații care vor să schimbe domeniul de activitate au tot mai multe oportunități care implică să-și folosească abilitățile și cunoștințele profesionale deja dobândite într-un alt domeniu. Totodată, alinierea României la normele și cerințele Uniunii Europene, privind energia regenerabilă spre exemplu, determină o creștere a cererii de specialiști. În acest sens, vedem că a crescut cererea de ingineri electricieni și tehnicieni specializați pe energie regenerabilă/ panouri fotovoltaice”, a mai spus Ana Vișan.